söndag 9 maj 2010

Mumsig müsli med kokos



Det är svårt att finna en osötad och samtidigt god müsli i butikerna. Därför gör jag egen, där jag är medveten om vad som finns i den. Den största utmaningen är att få barnen att äta den...tyvärr alltför vana vid havrepuffar och cheriooringar. Knepet är att rosta allt du stoppar i din müsli och tillsätta torkad frukt. Visserligen är torkad frukt också lite söt, men du vet i vilka mängder och att de inte innehåller ohälsosamma ämnen. Müslin kan varieras i oändlighet och du väljer själv vilka godsaker du stoppar i den, men här kommer mitt förslag på innehåll.

2 dl havregryn
1 näve hackade naturella cashewnötter
1 näve hackade naturella oskållade sötmandlar
1 näve naturella pumpafrön
1 näve naturella solroskärnor
1 näve torkade tranbär (går också bra med aprikoser, russin, äpplen eller fikon...du väljer!)
1 näve kokosflingor

Müslin blir lyxigare ju fler godsaker du stoppar i, men till vardags är det kanske billigast att välja en större mängd rostade havregryn. Rosta allt i en panna på spisen på hög värme. Jag brukar välja att rosta varje matsak för sig. Det är enklare så. Kokosen blir ljuvligt god när den fått lite rostning och gyllene färg. Blanda allt i en stor skål och häll därefter upp i glasburk med väl förslutande lock, för bättre hållbarhet.

Ät müslin med naturell fil eller yoghurt. Barnen, som gillar det söta, brukar ringla lite flytande honung över.

God frukost till er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar