fredag 7 maj 2010

Fredagssoppa som förrätt




Äntligen fredag...och idag blir det inte kyckling. Det blir olivsoppa. Denna serveras med fördel som förrätt eftersom den är väldigt smakrik och mäktig. Servera en liten mängd och gärna med topping av smörstekta kantareller (eller annan svamp du har). Vissa dagar lägger jag även en klick crème fraiche uppe på. Detta är den perfekta förrätten då du inte har en aning om vad du ska laga till gästerna och inte har så mycket hemma att välja mellan.

1 burk oliver utan kärnor (gröna och gärna med ansjovisfyllning...om du frågar mig)
1 tärning grönsaksbuljong
Inget salt om du väljer oliver med ansjovis!
Vitpeppar
3 dl vispgrädde (el den grädde du har hemma)
2 chalottenlökar (eller gul lök)
1 vitlöksklyfta

Kör oliverna i mixer eller med mixerstav. Fräs löken i smör och häll på ca 5 dl vatten och buljongtärningen. Blanda i de mixade oliverna och peppar. Häll i grädden och låt puttra lite på låg värme så det kokar ihop sig. Eventuellt kan du späda soppan med mer vatten och mixa lite till om du vill ha en helt slät soppa.

Vill du ha svamp till så fräs den i smör, eventuellt med lite lök om du önskar det. Lägg som topping.

Soppan passar väldigt bra som förrätt då du ska servera kött, ex vilt.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar