tisdag 9 mars 2010

En älskad räka

Min barndom på 70-talet präglades av räkor. På sommarturen med båt till Tivoli i Köpenhamn var räkmackan och en dansk citronvann ett givet val. När det var festligt fredagsmys, serverades färska räkor, majonnäs och baguette. Sedan satt vi där och pillade räkor halva kvällen. Jag älskade verkligen räkor. När jag flyttade hemifrån, flyttade räkorna med mig och jag la dem i pastasallader, i pastasåser, på mackan och i cocktailglas. Tills jag en dag drabbades av en allergichock som ledde till ansiktsförlamning. Räkan och jag hade kommit till en punkt då våra vägar var tvungna att gå isär. Läkaren sa att min kvot var fylld. Det fanns inte plats för en räka till i mitt liv. Snyft.

Till min stora glädje kan jag fortfarande njuta av kräftor, hummer och krabba. Därför ska jag idag bjuda er på ett recept där räkan har fått stå tillbaka till fördel för kräftstjärten. Men, glöm nu inte att du alltid kan byta ut ingredienserna i receptet mot det du har hemma. Har du räkor och känner att du gillar det mer...hm...ta det då och njut för mig också!

Marinerade kräftstjärtar med bläckfiskpasta och rostade fröer

Kräftstjärtar 2 burkar
Bladpersilja 1 näve
Färsk mynta 1 näve
Ruccolasallad 1 näve
Lime & citron
Vitlök 1 pressad klyfta
Sweet sour chilisås & Olivolja
Salt
Svart färsk bläckfiskpasta
Pumpafrön, solrosfrön, linfrön

Finhacka persilja, mynta och ruccola. Lägg i en skål och häll över 1/2 dl olivolja och den starka såsen. Salta och pressa i vitlöken. Pressa över en halv citron och en halv lime. Vänd ned kräftstjärtarna och låt gärna stå i kylen över natten. Det går förstås att äta dem direkt också!

Rosta fröerna i en het panna i salt. När de är färdigrostade, häll över lite olivolja och vänd runt.

Koka pastan och häll av vattnet. Vänd i stekpanna i olivolja, vitlök, salt och svartpeppar. Servera pastan varm med marinerade kräftstjärtar och rostade fröer som topping.

Detta är en kanongod förrätt! Lycka till!

10 kommentarer:

  1. Oh nej, stackars dig ... räkor som är så underbart gott. Men en sån tur att du fortfarande kan frossa bland de andra läckerheterna från havet.
    För egen del skulle det vara katastrof om allergi satte "P" för mitt krabbfrosseri, krabba är min favorit. Kanske din nu också!
    Det vattnas redan i smaklökarna när jag läser ditt recept. Ska tillaga det men jag behöver byta ut pastan mot nått som är glutenfritt. Så är det tyvärr för oss matallergiker.
    Ha det gott, med eller utan räkor.
    Katrin

    SvaraRadera
  2. Hej, Tina!

    Kul att du gör en blogg om mat. Receptet ser verkligen gott ut. Jag ska pröva det på fredag, som mys-mat.

    Kram/Eva D.

    SvaraRadera
  3. Härligt Tina!

    Kanske jag äntligen kan bli en hejare på mat jag med. Eller åtminstone byta ut korv stroganoff, köttfärsås och annan småbarnsmat mot lite nyttigare och roligare varianter.

    LYCKA TILL!

    Ps. Jag vill bli följare....

    SvaraRadera
  4. Tack för fin respons på mitt första blogginlägg Marie, Katrin och Eva! Detta är en dröm som nu blir verklig, att få dela med mig av allt underbart i den lustfyllda matens värld. Lycka till med allt lagande! Helgen är bra till det...då har man tid och mer inspiration.

    SvaraRadera
  5. Jag är helt såld Tina! Efter förra veckans gastronomiska upplevelser så finns det inga tvivel, jag vill ha mer Tina mat nu :-)
    Lycka till - modiga du!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Tina! vilken kul blogg. Denna kommer jag följa. :) Jag älska också att laga mat och äta mat!! Ibland tryter inspirationen och då är det ju perfekt med sådana här härliga bloggar. När vi ha gäster och så är det oftast min man som tar över i köket. Men i vardagen är det jag som trollar. Tycket det är oerhört stimulerande att bara kika in i kylen och så fixar med det som finns hemma. Men vissa råvaror är ett måste....grönsaker, oliver, fetaost, parmesan, goda kryddor, oljor och gärna lite creme fraiche. Tyvärr drabbades jag av nässelfeber efter att ha ätit hummer, samt en gång efter havskräftor och räkor har jag också reagerat på :( Så numera undviker jag skaldjur. Fast musslor funkar :) Recpetet ovan funkar nog även helt veggie tror jag. Låter smaskens! Stor kram

    SvaraRadera
  7. Hej! Jag äter inte för att leva, jag lever för att äta! Kul med människor av samma skrot och korn som en själv!!! Ser fram emot att bli inspirerad, kram Eva

    SvaraRadera
  8. Hej!

    Tina, vi åt ditt kräftrecept 2 gånger i helgen. Gott!! Vi blev färre än vi hade planerat på fredagskvällen, så vi använde inte alla råvaror. På söndagen hade vi det som förrätt innan en variant av din potatissoppa. Gjord på gammal potatismos! Det kanske du har gjort förr men jag har aldrig tänkt på att använda gammal, hemmagjord potatismos i soppa. Vi brukar alltid göra för mycket mos, samma problem som med pasta. (Bunkar med kokt pasta eller mos i kylen förekommer ofta.) Kokade upp buljong med hackad purjolök. Sen körde jag med stavmixer så det blev en soppa. I med moset, svartpeppar. Moset hade mycket smak av vitlök redan så det tillsatte jag inte. Vid servering strödde jag över knaperstekt bacon.

    Eva D.

    SvaraRadera
  9. Mums, Eva! Det lät gott och var ett bra tips. Mos brukar bli till potatisplättar här hemma för det mesta. Bacon lät gott till soppan...lyxigare variant. Kul att du provat receptet.

    Kram
    Tina

    SvaraRadera
  10. Vilken härlig och inpirerande blogg ! Den är min nya favorit. Barnen ville ha spagetti carbonara efter ridningen ikväll, men jag tror jag ska göra räkpasta !!!

    Sanna
    p.s. jag vet inte vilken profil jag ska välja.....

    SvaraRadera