onsdag 17 mars 2010

Ljuvlig Ratatouille på det du har hemma


Denna smarriga grönskaksröra är god till det mesta och även som den är, utan något till. Just Ratatouille är ju en fransk grönsaksröra, där "touiller" innebär att "kasta mat". Det är precis det vi ska undvika att göra och därför ska du nu rota fram det äldsta du har i din grönsakslåda och se vad som kan passa bra till just din röra.

Knepet är mycket olivolja, salt och att en hel del lök, gärna flera sorter för ögats fröjd. Tänk på att det du fräser i grytan först ger röran den största smaken. Därför brukar jag börja med paprikor i alla de färger, men det är förstås en smaksak som med allt du lagar. Låt din fantasi komma till sin rätt i varje måltid och använd gärna av det du har innan du köper nytt.


Tinas Ratatouille


Flera olika sorters lök (ex strimlad purjolök, klyftad rödlök och ringar av gul lök)

Vitlök 1-2 hela klyftor

Morötter 3 i strimlor

Paprika (gärna flera färger) ju fler desto godare

Zucchini (kan bytas mot broccoli, aubergine eller annat) 1 st i strimlor


Börja med att fräsa all lök och tilltryckta vitlöksklyftor i rikligt med olja och salt (använd gärna gourmetsalt). Strö över grovmalen svartpeppar (eller den peppar du har hemma), men den svarta grova ger det rätta stinget tycker jag. Häll nu i strimlad paprika (gärna stora avlånga bitar). Fräs en stund och lägg därefter i övriga grönsaker du vill ha med. Nu ska du bara låta röran puttra på medelgod värme läääänge. Du kan eventuellt hälla på lite mer olja och sänka värmen om du ska ha grytan på ett tag till. Det räcker med en halvtimme, men smaken förstärks ju längre den står på. Vill du, kan du krydda med lite oregano eller timjan. Det beror på vad du ska servera till.


Buon appetito!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar