Från italienskinspirerade Crostini till svenska potatis kan steget tyckas långt, men i min värld tillhör de på något vis ändå samma kategori. Det vill säga något som man oftast har hemma, gammalt bröd och en påse potatis i skafferiet. Dagar som dessa, då isregn kyler in i märgen, vad kan passa bättre då än en värmande potatissoppa. Denna krämiga och lyxiga vardagssoppa är en favorit hos mina barn!6 skalade potatisar
1 purjolök
1 vitlök
Salt & vitpeppar
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
Skiva den skalade potatisen i tunna skivor. Strimla purjolöken. Pressa vitlöken med knivbladet så att klyftan delar sig. Fräs vitlök och lök i lite smör, salt och vitpeppar. När den mjuknat lägger du i potatisen och låter den fräsa med en liten stund. Smula därefter i två buljongtärningar och häll på vatten så att det täcker potatisen och löken. Låt puttra under lock 15-25 min. När potatisen är mjuk, kör i soppan med mixerstaven (eller häll i matberedare) tills du får en slät soppa. Häll på vispgrädde och eventuellt lite mer vatten, tills du har önskad konsistens på soppan. Smaka av med salt och peppar.
Till detta passar det bäst med grovt knäckebröd, lite ost och krasse. Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar