lördag 13 mars 2010

Med smak av Orienten


Jag lagade mat åt en skara härliga matglada kvinnor, som gav mig sådan enorm inspiration att det under veckans gång tillkom flera helt färska recept. De utmanade mig och jag växte. Tänk vad inspirationen bidrar till mycket gott och hur viktigt det är att vi alltid försöker ge varandra positiv feedback. Detta gäller ju inte bara i matlagningen, utan även i livet i stort. Här kommer en av favoriterna från denna matvecka.
Orientalisk kyckling med kardemummakärnor, apelsinsallad & rostade grönsaker.
1 kg kycklingfilé (frysta går utmärkt)
Sweet sour chilisås 1/2 dl
Mango chutney 1-2 msk
Olivolja 1/2 dl
Salt
Kokossås:
1 brk kokosmjölk
Tomatpuré 1-2 msk
10 st kardemummakärnor
Gurkmeja
Grön currypasta 1 tsk
Salt
Apelsinsallad:
4 st apelsiner
1/2 purjolök
Salta jordnötter 1 näve
Rapsolja
Rostade grönsaker:
Morötter
Rödlök
Zucchini/squash
Garamasala (indisk kryddblandning)
Olivolja
Gourmetsalt
Börja med att dela kycklingfiléerna på längden och lägg i marinad av sötsur sås, mango chutney, olja och salt. Koka därefter ihop kokossåsen med alla ingredienserna. Den blir bara godare och krämigare om du låter den puttra länge. Dela grönsakerna i långa stavar och rödlöken i klyftor. Häll på olivolja och gourmetsalt. Avsluta med att krydda rikligt med Garamasala över allt. Sätt in i ugn på 225 grader ca 45 min.
Stek under tiden kycklingen. Knepet med kyckling är att aldrig steka för länge. För att lyckas med detta, tar jag till extremt icke-kock metoder. Jag använder helt enkelt en kökssax för att dela dem. Om de fortfarande är röda inuti, låter jag dem ligga på en minut till. Lägg sedan ned kycklingbitarna i kokossåsen.
Skär nu apelsinklyftor och filéa dem (ta bort skalet från klyftan) och lägg i skål tillsammans med purjolök skuren i ringar och salta jordnötter. Droppa på lite olja och rör om.
Lägg upp vackert i olika skålar. Till denna måltid passar det bäst med kallt kranvatten med en skiva apelsin i. Vill du, kan du välja ett ljust öl till maten.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar