
För mig är det ett måste med en burk ansjovis i kylen...eller gärna flera. De passar utmärkt att stoppa i köttbullsmeten tillsammans med dijonsenap och fräst purjolök, eller i såsen till helstekta entrecôten, men kanske helst i Jansson eller på mina älskade Crostini à la Italia. Italiens mat är en ständig inspirationskälla, efter att ha varit bosatt i Toscana under ett års tid. Jag tycker emellertid att mixen mellan det svenska och italienska blir ännu bättre faktiskt och därför arrangerar jag gärna om recepten något.
När min käre make läste min blogg igår, tyckte han att jag fuskade...han menade att svart pasta är väl "ingenting" som man bara går och hittar i skafferiet. Han är förstås rätt, men det passade så bra till min lilla histora om räkan. Så, idag blir det ett recept på ett riktigt gammalt och tråkigt bröd, med god ansjovis. Håll till godo!
Crostini à la Tina
Ett torrt vitt bröd
Smör & flingsalt
Krossade tomater eller tomatpuré
En burk ansjovis
1/2 purjolök
Svartpeppar
Parmesanost eller annan smakrik ost
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva brödet i tunna skivor. Skär purjolöken i strimlor och hacka ansjovisen. Fräs i smör och svartpeppar. Salta inte, eftersom ansjovisen är salt. Det är bättre att salta på slutet när du smakar av krämen. Häll på krossade tomater (valfri mängd) eller tomatpuré och låt puttra till du får en krämig konsistens. Det går fort. Ta en smörkniv och bred krämen på de tunna brödskivorna. Om du vill ha ost på, skär parmesan med osthyvel eller välj annan smakrik ost. Skjuts in i ugnen i ca 10 minuter. Servera dem gärna varma eller åtminstone ljumna.
Nu är det ju så att barnen oftast inte gillar just ansjovis. Därför brukar göra en specialare till dem. Ta några av de tunna brödskivorna och hyvla en bit smör (ja, du hörde rätt!..med osthyvel) och lägg på brödet. Strö sedan över italiensk salladskrydda och in i ugnen. De älskar det!
Crostini passar bra som tilltugg till ett gott glas rödvin eller som en enkel förrätt med lite sallad, alternativt som tillbehör till en italiensk meny.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar