lördag 2 oktober 2010

Lördagslyxig dessert



Äntligen lördag! Allt är möjligt och man har två dagars frihet att göra det man mest längtar efter. Matlagningen tillåts också få ta lite längre tid och kanske finns det också utrymme för lite experimenterande. Då kan det vara skönt med en riktigt lätt efterrätt, som imponerar på de flesta.

Bland frukter och bär tillhör hallonet mina absoluta favoriter, både i doft och smak. Vackra är de också. Symboliskt säger hallonet "Gör ditt arbete utifrån glädje" och det är ju precis det som matlagning handlar om, att skapa med glädje.

Denna dessert är inget för de som önskar spara på kalorierna, snarare tvärtom, men supergott förstås.

Mandelmassegrädde med varm hallonsås
5 dl vispgrädde
Mandelmassa ca 200 gr (efter tycke och smak)
Vaniljpulver (gärna äkta vara)
Rivet skal av en citron
Halv liter hallon, färska eller frusna
Socker

Vispa grädden löst. Riv mandelmassan på ett grovt rivjärn. Riv citronskal. Blanda samman med vaniljen till en smet. Sätt in i frysen, gärna över dagen.

När det är dags för servering, värm hallonen på spisen tillsammans med lite socker. Om det behövs, kör lite med mixerstav till en hallonsås.

Servera mandelmassegrädden med en klick varm sås på toppen. Dekorera gärna med citronmeliss eller annat grönt.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar